Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapeutin rooli valmennusprosessissa on muuttunut vuosien aikana. Merkittävin osa työtä on toimia osallistuvana asiantuntijana osana valmennustiimiä. Urheilufysioterapeutin täytyy ymmärtää valmennusprosessi ja pystyä omalla toiminnallaan tukemaan sitä. Nykyään fysiikkavalmennuksen ja urheilufysioterapian raja-aita on häilyvä ja sitä on vaikea käytännön harjoittelussa pitää erillään. Urheilufysioterapeutilla on kuitenkin suurempi vastuu terveydenhuollon ammattihenkilönä vammojen ennaltaehkäisystä ja kuntoutuksesta. Kuormitusfysiologiset lainalaisuudet ovat kuitenkin fysiikkavalmennuksen kanssa samat.

Fysioterapeutti, jonka vastaanotolla käy urheilijoita ei tee hänestä urheilufysioterapeuttia. Urheilufysioterapiassa keskeistä on ymmärtää lajin vaatimukset niin vammaprevention kuin suorituskyvyn tukemisenkin kannalta. Kun vammoja syntyy,  on keskeistä analysoida niiden syyt ja pyrkiä aktiivisesti löytämään keinot niiden ennaltaehkäisemiseksi jatkossa. Urheilufysioterapeutti ei välttämättä ole paras vammojen kuntouttaja ja sen vuoksi ammatillinen yhteistyö kollegoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Siinä vaiheessa, kun vamma on kuntoutettu huolella ja on aika palata urheiluun, nousee urheilufysioterapeutin rooli keskeiseksi suorituskyvyn palauttamiseksi lajin vaatimusten tasolle. Urheilufysioterapeutin rooli on toimia lähellä valmennusta ja mielellään osana valmennusta. Näin vuoropuhelu urheilijan, terveydenhuollon ja valmennuksen välillä on saumatonta.

Teemulta olen saanut avun vuosia ja vuosia vaivanneisiin vaivoihin, mistä olen hänelle erittäin kiitollinen. Hienoa on myös se, että olen voinut kysyä apua akuutteihinkin ongelmiin ja saanut vastauksen pikimmiten. Teemu on urheilufysioterapeutti, jonka ajatuksiin ja ideoihin on helppo luottaa, sillä hän on erittäin ammattitaitoinen ja omistautunut työlleen.

Anniina Kortetmaa, pikajuoksija

Teemu kuuluu kiistatta maan osaavimpien urheilufysioterapeuttien joukkoon. Laaja kokemus yhdistettynä jatkuvaan itsensä kehittämiseen takaavat erittäin korkealaatuisen osaamisen.

Vesa Kuparinen, Olympiakomitean vastuufysioterapeutti